
Rasvakahvi, ketokahvi, bulletproof-kahvi, voikahvi, kookosöljykahvi – rakkaalla lapsella on monta nimeä
Muutaman vuoden sisällä on erilaisten ruokavalioiden myötä noussut uusi ja jopa trendikäs rasvakahvi monen huulille ja miksi ihmeessä? Mikä saa ihmisen juomaan rasvaista kahvia?
Tämä on yksinkertaisuudessaan todella energiapaukku, jossa yhdistetään kahvin maku ja hyvänlaatuiset rasvat. Kun juot yhden annoksen, niin se vie sinulta nälän tunteen useiksi tunneiksi. Kannattaa kokeilla ihan mielenkiinnosta, vaikka kerran ja tehdä sitten omat päätelmät asiasta.
Ennen kuin tehdään kyseistä kahvia, niin kerrottakoon vielä, että mikä tässä on se jutun ydin.
Kahvia ja rasvaa – hyi olkoon vai hyvin olkoon
Kun kahviin lisätään hyviä rasvoja, niin se pitää olon kylläisenä pidempään ja näin voit korvata vaikkapa aamupalan pelkällä rasvakahvilla, eikä nälän tunnetta tarvitse odottaa iskevän moneen tuntiin. Saat myös hyvistä rasvoista lisäenergiaa aivoille ja vieläpä yleisesti virkeyttä, kun se on yhdistetty kahviin. Voit myös halutessasi maustaa kahvisi vaikkapa kanelilla tai kardemummalla.

Mitä rasvaa suositella?
Ensin kannattaa kokeilla sitä tuttua ja turvallista rasvaa eli voita ja kuohukerma. Kun tähän makuun on tottunut, niin sitten voikin lisätä joukkoon jotain seuraavista rasvoista: neitsytkookosöljyä, MCT-öljyä ja/tai kapryylihappoa sekä vielä neitsytmacadamiapähkinäöljyä.
(MCT-öljy ja kapryylihappo ovat mauttomia kookosöljyjä, jos vaikka perinteinen kookosöljy ei maistu omassa suussa)

Yhteen annokseen rasvakahvia tarvitaan seuraavia aineita:
2 dl hyvää kahvia
1 rkl voita
1 rkl muuta hyvää rasvaa, kuten neitsytkookosöljyä tai kapryylihappoa
1 rkl neitsytmacadamiapähkinäöljyä
loraus kermaa, mielellään kuohukermaa
Keitä hyvät kahvit ja kaada se korkeaan astiaan tai blenderiin. Lisää joukkoon rasvat ja kerma ja sekoita kuohkeaksi. HUOM! Mikäli käytät blenderiä, niin muista ottaa se kannen päällä oleva korkki pois ennen kuin laitat koneen käyntiin. Ihan vain sen vuoksi, ettei kahvit lennä taivaan tuuliin.

Oma rasvakahvini on muuttunut ajan saatossa hieman erikoisemmaksi.
Itse suosin nykyään ainoastaan tummapaahtoista kahvia, jonka paahtoaste on 8 tai vähintään 5. Koska lisään rasvakahviini muutakin, niin haluan vielä maistaa hyvää kahvia sieltä pohjalta. Kahvia teen vähintään 3 kupillisen verran.
Mitä se muu sitten on?
2 rkl gelatiiniproteiinijauhetta
2 rkl kollageenijauhetta (maustamatonta)
50 g voita
1-2 rkl neitsytkookosöljyä tai kapryylihappoa
1 rkl neitsytmacadamiapähkinäöljyä
loraus kuohukermaa
1 raaka kananmuna (joskus ei aina)
Tuosta MCT-öljystä sen verran, että suosittelen aloittamaan sen käytön rauhallisesti, koska se saattaa laittaa vatsan kipeäksi ja/tai sekaisin.
Huomioi tämä
Rasvakahvi laittaa vatsan toimimaan, varmasti. Muista siis tämä, kun aloitat rasvakahvin juomisen. Elimistösi ei välttämättä ole vielä tottunut rasvan määrään, joten vatsasi reagoi siihen ensimmäisenä. Jos juot rasvakahvin aamulla, niin varaudu siihen, että olet tunnin sisällä vessan lähellä. Ja kun menet pytylle, niin se tavara saattaa tulla erittäin liukkaasti ulos. Joku on joskus maininnut sanan varpusparvi, joten se kyllä kuvastaa aika hyvin asiaa. Toinen kuvaava asia on rasvaripuli. Näitä ei pidä pelästyä, kunhan vain muistaa, että se johtuu juuri tästä. Ajan myötä vatsakin tottuu ja uloste muuttuu normaaliksi.
Entä sitten, jos ei tykkää kahvista?
Ei hätää. Voit tehdä samanlaisen rasvaisen juoman teehen tai vaikkapa kaakaoon.
Lopuksi
Tässä artikkelissa ei siis pyritä väistämään tai kieltämään terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, jonka kaikki muistavat varmasti tutusta ruokakolmiosta tai lautasmallista. Mutta mikäli päädyt juomaan rasvakahvia säännöllisesti, niin sitten kannattaa katsoa omasta ruokavaliosta niitä hiilihydraatteja ja vähentää suosiolla niiden määrää.
Parhaiten löydät hiilihydraattien määrän Diabetesliiton hiilihydraattitaulukosta eli https://www.diabetes.fi/terveydeksi/syominen/hiilihydraattitaulukko
